2016-08-22 -     Nyhet   Artiklar

När finalerna i Swedish Beachtour ägde rum i Umeå fanns IKSU:s fysioterapi på plats med ett team. De såg till att spelarna fick behandling vid skador och optimerade återhämtningen för att hålla kropparna skadefria under det tuffa spelschemat. Två av teamets medarbetare är de diplomerade massageterapeuterna Ann-Louise Karlsson och Lars Lindestad. Vi tog chansen att ställa ett par frågor till dem.

Vad är det roligaste med att arbeta på plats i finalområdet under beachtourfinalen?

Det är utvecklande och inspirerande att jobba jämsides med läkare och andra terapeuter samt att behandla och hjälpa idrottare, berättar Ann-Louise.

Lars instämmer och berättar om varför han arbetar på finaltouren. Det är att jag som behandlare får en omedelbar respons på det jag gör. Det är skarpt läge, tävling pågår, och det visar sig direkt om jag gjort rätt sak genom att t ex en rörelseinskränkning inte längre hämmar i tävlingsmomentet. Det är riktigt roligt!

Vilka är de vanligaste besvären hos spelarna under finalhelgen?

De vanligaste förekommande besvären är inskränkt inskränkt rörlighet i axelleden med läges- eller belastningsrelaterad smärta i vissa rörelser, förklarar Lars Lindestad. Vi möter också besvär med smärtande spänningar i nacken samt ländryggsproblem.

Vad beror besvären på?

Detta beror ofta på att musklerna i området har någon typ av dysfunktion. Tacksamheten hos spelarna är stor över att det kan behandlas och funktionen förbättras avsevärt inom behandlingstiden förklarar Lars Lindestad vidare.

Vad gör ni för att optimera återhämtningen hos spelarna så att de kan leverera på topp nästa match igen?

Ann-Louise och Lars är överens om svaret, behandling av hämmande muskelspänningar är det viktigaste. I kombination med cirkulationsfrämjande massage för snabbare dränage av metaboliter förbättras återhämtningen och näringssättningen av  musklerna.

Kan ni berätta lite om IKSU:s fysioterapi team? Vilka är ni?

IKSU:s fysioterapi team består idag av 14 terapeuter. Vi har fysioterapeuter, massageterapeuter och naprapat i tjänst både på IKSU spa och IKSU sport. Vill man boka en tid till någon av våra terapeuter så ringer man vår reception på 090-170810. Varmt välkomma.