Foto: Jonas Wiklund
2017-02-22 -     Nyhet   Artiklar

Carlos Cabrera arbetar som projektledare för klätterhallen och är ansvarig för klättringen på IKSU.

När startade ditt intresse för klättring?

– När jag var i 10-årsåldern fick jag för första gången syn på en människa som klättrade upp för en klippvägg i Spanien. Det var det häftigaste jag någonsin sett, men mina föräldrar tyckte det var förfärligt. Så det gick sedan många år innan jag själv började klättra. I 18-årsåldern tog jag mina första klättersteg och sedan blev det mer regelbundet när jag fick ett presentkort på en klätterkurs på IKSU, då en kompis i stort sett fick tvinga mig att delta. Men efter den dagen var jag fast, köpte egen utrustning och började klättra. Jag har nu klättrat i snart 30 år, hållit klätterkurser och även tränat flera av Sveriges bästa klättrare.

Du har klättrat i många år nu, vad är det som gör att du fortfarande tycker klättring är så roligt?

– Det är så mycket som är roligt med klättring! För det första så känns klättring som en ganska ovanlig idrott, eftersom det alltid är du själv som bestämmer utmaningen och svårighetsgraden. I andra idrotter är det vanligt att det ganska snart kommer in tävlingsmoment eller matcher. I klättringen behöver du inte tävla. En annan sak som gör klättringen så rolig är att det är en väldigt social sport. Man samlas ofta tillsammans kring en specifik led, man peppar varandra och delar med sig av lösningar till de problem man stöter på. Man måste vila mellan varven, och då finns alltid någon annan att prata och umgås med. Att klättra inomhus är bara en del av sporten, klättring handlar även om att vara ute i naturen och klättra på klippor och stenar. Då blir klättring även en friluftsupplevelse och ett roligt sätt att upptäcka nya platser både i Sverige och ute i världen.

För vem passar klättring?

– Klättring passar för alla! Det spelar ingen roll hur gammal du är, det finns utmaningar för alla. Den äldsta klättrare jag stött på var i 90-årsåldern. Klättring är väldigt populärt bland barn, de flesta barn tycker att klättring är jätteroligt. De uppfattar klättring mer som lek än träning, man får leka tillsammans med sina föräldrar. Det man inte får göra i vanliga fall, alltså klättra omkring på möbler eller höga höjder – det får man göra i klätterhallen. Det är vanligt att man klättrar tillsammans hela familjen. Jag och min fru har rest i hela Europa och klättrat utomhus tillsammans med barnen, vi har haft roligt tillsammans och det har även lett till att vi känner bättre sammanhållning i familjen.

– Klättring är en väldigt allsidig träningsform, du engagerar hela kroppen och tränar både styrka, balans och teknik. Som klättrare är det därför bra att kompletteringsträna, t.ex. styrketräning för ben och bröstrygg eller att träna yoga för styrka, balans och rörlighet. När du klättrar behöver du även vara fokuserad. Det innebär att du inte kan fundera på en massa annat medan du klättrar, du måste vara här och nu, fokusera fullt ut på det du gör just nu och på hur du ska lösa de olika passagerna i en led. 

Den nya klätterhallen kommer öppna i september 2018, men om jag vill prova klättra redan nu hur gör jag då?

– Det flesta som provar klättring tycker att det är väldigt kul, men några få kan tycka att det är läskigt. Idag växer intresset för klättring, både i världen, Europa och Sverige. Vi märker av det även i Umeå, så vi håller på att bygga upp verksamheten för att kunna ta emot dem som vill prova att klättra innan man bestämmer sig för att gå grundkursen ”Grönt kort”.  Det är ok att bouldra (klättra på låg höjd utan rep) utan att ha gått någon kurs, för det krävs bara att man följer klätterväggens uppsatta regler. Vill man säkra på rep bör man gå en Grönt kort-kurs som är en grundläggande introduktionskurs för klättring inomhus. Du får lära dig allt från säkring och säkerhet till klätterteknik och träning. Grönt kort är ett slags ”körkort”, vilket krävs för att få säkra andra klättrare.

Avslutningsvis, hur kommer den nya klätterhallen se ut?

– Det blir Akademiska Hus som bygger och äger själva hallen som IKSU hyr av dem. Vi vill skapa en miljö där folk ska känna sig välkomna, där man kan träffas, träna och umgås. Vi jobbar med klätterväggsleverantörer som är världsledande och tillsammans vill vi skapa en toppmodern klätterhall som är anpassad för ett brett spann av besökare – allt ifrån de som provar för första gången till de som är världselit inom klättring.

Foto: Jonas Wiklund 

 

Läs mer om

Klättring på IKSU

Kurs för Grönt kort