2019-03-21 -     Nyhet

IKSU har förstärkt sitt fysioteam med ytterligare en fysioterapeut. Vi hälsar Sanna Vikberg, legitimerad fysioterapeut, välkommen och passar på att ställa några snabba frågor om henne och fysioterapi.

Du är sedan tidigare verksam på IKSU som hälsocoach, samt studerar idrottsmedicin på magisternivå och nu ingår du även i IKSU:s fysioverksamhet. Hur har första veckorna varit?

Det stämmer! Första veckorna har varit spännande och såklart en hel del att sätta sig in i, men mest roligt! Sen är det alltid en utmaning att inte ha koll på allt på en gång gällande rutiner, tänk vad skönt om man bara kunde programmera in sådan i huvudet automatiskt, haha. Men det är ett grymt team att jobba i på IKSU så det känns bra.

 

Vad ser du fram emot och vilka utmaningar har du framför dig? 

Jag ser jättemycket fram emot alla olika möten med människor. Som tidigare nämnt jobbar jag både inom iTrim, gruppträning och nu även fysio vilket är tre områden jag verkligen brinner för. Jag älskar att hjälpa människor nå sina mål och vara en del av resan till målet! Det är väl också utmaningen, att vara behjälplig på bästa sätt och hitta det rätta för alla olika individer, men det är också det roliga med yrket!

 

Vad är skillnaden mellan sjukgymnastik och fysioterapi?

Det är ingen skillnad. År 2014 blev fysioterapeut det nya namnet på yrkestiteln istället för sjukgymnast. I nuläget används båda yrkestitlarna, därav kan det vara lite förvirrande. Men om en person tog examen från utbildningen efter 2014 heter det Fysioterapeut och samma gäller om personen valt att byta namn på sin titel, vilket alla får välja själva!

 

När och för vem rekommenderas fysioterapi?

Fysioterapi är till för dig som har smärta i kroppen på olika sätt. Det kan vara akut eller att det funnits med en problematik under längre tid, små som stora besvär. Det kan vara alltifrån en idrottsskada till smärtproblematik i vardagen eller svårighet att hitta muskelaktivering efter en graviditet till exempel.

 

Avslutningsvis Sanna, fem snabba frågor

 

  1. Godis eller Chips? Choklad
  2. Sommar eller vintersemester? Vinter
  3. Favoritprogram på TV? Vinterstudion
  4. Om du skulle göra ett studiebesök i någons huvud, hos vem skulle du hälsa på? Alex Honnold, en av världens bästa friklättrare.
  5. Pasta eller Pizza? Pasta (helst hemgjord!)