2017-11-16 -     Nyhet   Artiklar

IKSU volleyboll har inlett seriespelet i division 1 norra med 10 segrar på 10 matcher, så vi är givetvis nyfikna att få en pratstund med lagets rutinerade huvudtränare Lars-Göran Granberg.

Vad är hemligheten bakom denna fantastiska start på tävlingssäsongen?

Träningsupplägget är detsamma som förra året när det gäller träningsmängd och upplägg. Vi har tappat fler spelare än vi rekryterat. Detta har inneburit att ett par spelare har fått nya positioner. Vi har fått två nyförvärv från Norsjö (som har haft ett års uppehåll) som har kommit till oss. Dessutom har en passare återvänt efter ett halvår "hemma". Tillsammans med övriga i laget har dom presterat mycket bra. Dessutom har våra ungdomar från egna led presterat bra i rätt tillfälle när dom fått chansen. Vi har helt enkelt presterat som bäst när motståndet har varit som svårast. När vi har haft svackor har vi lyckats reda ut dom utan att tappa alltför mycket. Några set förluster har varit lite onödiga. Vi spelar mer som ett lag i år.


Vad är lagets kortsiktiga respektive långsiktiga målsättning.

Kortsiktigt är att dels hålla oss kvar och den övre målsättningen är att hamna bland dom tre bästa. Fast vi vill vinna varje match och tar en sådan i taget. Långsiktigt vill vi nå Elitserien och ha vårt andra lag i Div 1. Först måste vi ha ekonomi för detta, personer som arbetar kring laget plus spelare och ledare som vill lägga ner den tiden för att nå detta.

Innebär det stora intresset för beachvolleyboll i Umeå att det blir en konkurrenssituation om yngre spelare eller om de som vill satsa lite extra eller ser ni det som att de två sporterna kompletterar varandra?

Upplever ingen konkurrens om yngre spelare som vill satsa på båda. Går bra att kombinera. Däremot skulle jag vilja hitta former så att man inte behöver välja mellan inomhus och beach i en "mellansatsning". Däremot tror jag det är svårt att kombinera Elitsatsning på båda. Där måste man nog välja vilken väg man vill gå. Jag tror man blir bättre spelare om man satsar inomhus och tar med sig sina kunskaper utomhus. Elitsatsa inomhus Augusti till April. Beach April-Augusti.

Några bra tips till en nybörjare som vill prova på sporten?

Hitta en grupp som har en tränare som fokuserar på tekniken och är duktig på att förmedla det.

Slutligen kan du ge några bra tips på hur man blir en bättre volleybollspelare?

Volleyboll är en teknisk sport så det är viktigt att träningsmiljön har mycket fokus på  teknik och att man är noga med tekniken i bagger, fingerslag och anfall