När det våras i luften och ängarna börja grönska är det dags för brännbollsserien att slå igång. Håll dig uppdaterad här och via vår Facebooksida.

En seriematch avgörs i ett möte som är bäst av tre perioder. Det vill säga två lag möter varandra i bäst av tre 2 x 12 minuters matcher. En tredje period spelas endast om lagen har vunnit varsin period av de två första och att det därför behövs en tredje och avgörande. Det lag som vinner två av dessa perioder är vinnaren i seriematchen.

I spelschemat framgår det vilket lag som är hemmalag och vilket lag som är bortalag i varje möte samt vilken plan matchen ska spelas på. Hemmalaget får välja om de vill börja spela som innelag eller utelag i första perioden. I den andra perioden kommer det lag som började inne först börja ute istället och vice versa. Om det blir en tredje period så börjar man den på samma sätt som den första perioden.

Anmälan och betalning

IKSU:s brännbollsserie kommer ha ett maximalt utrymme för åtta lag där alla möter alla över sju veckor. De lag som ska delta måste anmäla sig till serien och förbinder sig därmed till att delta vid alla spelomgångar. Om maxantalet åtta lag anmäler sig kan inte fler lag göra det.

Att anmäla ett lag kostar 1000 kr för hela seriespelet. Betalningen sker i samband med anmälan och laget anses inte anmält förrän betalningen har inkommit.

Poängsystem

Serien kommer avgöras genom ett poängsystem. I varje seriematch spelar man om tre poäng. Om ett lag vinner de två första perioderna (en period är en 2 x 12 min match) spelas inte den tredje perioden och det vinnande laget för tre poäng. Vinner lagen varsin av de första två perioderna spelas en tredje och avgörande. Det lag som vinner den perioden vinner matchen och får två poäng medan det förlorande laget får en poäng.

Regler

De regler som gäller under match är IKSU brännbolls officiella regler. Det som skiljer från dessa regler är hur stor truppen totalt får vara mellan omgångar.

Laguppbyggnad

Under en seriematch gäller samma regler som IKSU brännbolls officiella regler. Det är 8 spelare som är aktiva i vardera lag, det måste alltid vara minst 2 aktiva spelare av vardera kön. Under en spelomgång får varje lag ha max 12 spelare tillgängliga i sin trupp. Med en spelomgång menas det sammandragstillfälle under vilken alla lag spelar varsin seriematch. Det som skiljer sig från vanliga cuper är att mellan spelomgångar får valfri mängd spelare bytas ut i den tillgängliga truppen. Spelare får även flytta mellan lag så länge de inte spelar i olika lag under samma omgång. Antalet totala olika spelare i ett lags trupp får heller inte överstiga 12 spelare under en och samma omgång. Detta betyder att om ett lag har tolv spelare i sin trupp i första perioden men och en spelare måste lämna får inte en trettonde spelare ta dennes plats då det totala antalet spelare för den omgången då överstiger tolv spelare.

 

Seriestart: Datum för 2017 ej fastställt ännu.

Speltillfällen: söndag kl 14

Plats: Mariehemsängarna, nedanför Berghem.