Vi är sektionen som vill hjälpa dig att uppleva allt som vår rika naturen har att erbjuda!

Sektionen bildades 1976 i syfte att erbjuda studenter och andra personer en möjlighet till upplevelser i den rika natur som finns i Umeås närområde. Vår målsättning är att erbjuda alla IKSU:s medlemmar, såväl nybörjare som erfarna, ett brett utbud av friluftsaktiviteter, kurser och föreläsningar. På alla våra turer får du sällskap av minst två friluftsledare, som gärna ger dig tips och råd. De har alla genomgått vår interna ledarutbildning, har stor erfarenhet av uteliv och fortbildas löpande. Idag består sektionen av cirka 35 aktiva ledare.

För att göra det lättare för dig att ta dig ut i naturen finns vår uthyrningsbutik Sarek. Butiken hittar du i entrégatan på IKSU sport mitt emot publikfönstret till bollhallen England. Där kan du hyra den friluftsutrustning du behöver till mycket förmånliga priser.

Varje termin presenterar vi ett nytt turprogram med allt från kanotpaddling och fjällvandring till cykel- och grottingturer till olika destinationer i framförallt Västerbotten. För att tillfredsställa såväl den nyblivna friluftsmänniskan som den inbitne fjällräven så varierar våra turer i svårighetsgrad. Vi arbetar med små grupper, oftast sju deltagare och två ledare. Som vanligt gäller det att boka i god tid då turerna är populära och snabbt bokas upp.

Sektionsstyrelse

Moa
Sektionsordförande
 • Jag heter Moa och kommer från Offerdal i Jämtland. Men lite sorg i hjärtat lämnade jag fjällen hemma för att plugga i Umeå och undrade: kan man verkligen friluftsliva i Umeå? Och ja! Här finns fantastiska kompisar i IKSU frilufts som hittar på de roligaste saker jag vet, skidor uppåt och neråt, vandringar i skogen nära Umeå, kajakpaddling och massor med fika, så klart.

  Kontakt: 
  Telefon: 0706226169
  E-post: moa(at)iksufrilufts.se

Benjamin
Styrelseledamot
 • Benjamin Ahlgren heter jag och är född och uppvuxen umebo. Till vardags springer jag gärna i skogen, paddlar någon häftig fors eller klänger i någon klippa. När jag inte gör det så pluggar jag energiteknik. Det bästa med IKSU Frilufts är den fantastiska glädje och gemenskap som finns i föreningen och på våra turer!

Gustav
Styrelseledamot
 • Jag heter Gustav Järvenson och kommer ursprungligen ifrån Uppsala. Just nu studerar jag till civilekonom vid Umeå universitet. Innan jag började studera till ekonom gick jag en tvåårig vildmarksguide-utbildning vid en folkhögskola i Finland. Vid sidan av friluftsliv och skidåkning så gillar jag konditionsträning. Det bästa med IKSU Frilufts är att få träffa likasinnade samt att hjälpa människor att uppleva naturen.

Anton
Kassör
 • Jag heter Anton Widlund och är ursprungligen från Uddevalla i Bohuslän. Pluggar på Umeå Universitet sedan ett år tillbaka och siktar på att bli världens bästa mattelärare samt skogsmulle. Friluftsintresset har tagit en allt plats i mitt liv sedan jag flyttade hit. Under många år har jag älskat att klättra, springa, skida, paddla, tälta, vandra, äta ute, plocka bär och allt som har med utelivet att göra. För mig är vardagsäventyren de viktigaste. Att kanske sova ute en torsdag eller dra ut på en spontan plocka-svamp-löptur i skogen. Jag är väldigt tacksam att jag får vara med som ledare i Frilufts och lära mig massor samtidigt som jag får lära känna andra fantastiska friluftssjälar!

  Kontakt:
  E-post: anton(at)iksufrilufts.se

Sofie
Sekreterare
 • Sofie Ahlberg heter jag och kommer ursprungligen från Ulricehamn. Jag gillar allt som har med friluftsliv att göra. Att springa, skida, vandra eller något annat skoj spelar ingen större roll så länge jag får vara ute. Höjder, dopp, fikastunder och vackra vyer samlar jag på. Det bästa med IKSU frilufts är alla glada friluftsentusiaster man får hänga med ute i naturen.

  Kontakt: 
  E-post: sofie(at)iksufrilufts.se

sara
Sara
Styrelseledamot
 • Hej, Sara heter jag och kommer ursprungligen från Uppsala. Jag flyttade till Umeå i hopp om mycket snö och vårvinter! Att det dessutom finns så fina utflyktsmål runtomkring är en stor bonus! För mig är friluftsliv att få njuta av en god fika varsomhelst utomhus-på ett fjäll, en skog i utkanten av Umeå, i en kajak på sjön eller på en schysst sten runt hörnet. 

tobias
Tobias
Styrelseledamot
 • Hej! Tobias heter jag. För tillfället studerar jag på universitetet, innan jag började plugga hann jag med några säsonger i både norska och svenska fjällen jag han även med två år på folkhögskola där jag pluggade just friluftsliv. Som ni förstår älskar jag att vara ute i alla dess former och vilket bättre ställe än IKSU frilufts finns det att dela, och dela med sig av denna glädjen. 

per
Per
Styrelseledamot
 • Hej! Jag är född och uppvuxen i Boden där jag började min friluftskarriär i skoterpulkor och utflykter i Norrbotten och lapplandsfjällen. Efter att ha provat på säsongslivet utomlands efter gymnasiet sökte jag mig till jämtlandsfjällen där jag utbildade mig till fjälledare och därefter arbetade som toppturs- och vandringsguide vid olika fjällstationer. När flyttlasset tog mig till Umeå blev det naturligt att engagera mig i IKSU Frilufts där jag tillsammans med likasinnade får fika, planera roliga turer och, bäst av allt, visa upp naturen för alla glada gäster! Hoppas vi ses på fjället, sjön eller isen!

Ledare

Johanna Ågran
Johanna
Friluftsledare
 • Hej! Jag är en glad och sportig tjej från Jämtland. Det bästa jag vet är att få vara uppe till fjälls antingen på skidor eller med löparskor på fötterna. Jag är vinterentaustiast och burrar hellre in mig i tjocka varma kläder och dricker kokkaffe i en snögrop efter fjällturen än att ligga i bikini på stranden. Det bästa med att vara ledare i IKSU Frilufts är att man får träffa många härliga människor med liknande intressen som sig själv samt att man får utveckla sina färdigheter och lära sig nya saker.

Sara
Friluftsledare
 • Jag heter Sara Ling och är en glad Jämtlandstjej som lämnat fjällen för att plugga på Umeå Universitet. När jag är utomhus är att sova i tält en favorit, och vinterns dagar för långfärdsskridskor nyttjar jag med eufori. Jag tycker att vandring är livskvalité och trivs dessutom riktigt bra parkerad i en snösoffa! Att få vara ledare i frilufts är en ynnest i och med allt man får lära sig och alla friluftsforum som skapas för en.
Christina
Friluftsledare
 • Christina Olsén heter jag och kommer från en liten by utanför Örebro. Plugget, kärleken och snölängtan tog mig norrut och jag drömmer om att flytta ännu närmare fjällen! Jag älskar allt som har med friluftsliv att göra, och bäst av allt är att kombinera turandet med att bara sitta och njuta av utsikten. Som ledare i IKSU-Frilufts får man ynnesten att ta med människor på äventyr, stora som små, som de inte kommit iväg på annars. Det tycker jag är roligt!

Benjamin
Friluftsledare
 • Journaliststuderande som älskar äventyr i berg, hav och skog. Klättrar, dyker, hoppar fallskärm, skidar, vandrar och allt där emellan. På ständig jakt efter nya kunskaper i friluftsliv och nya adrenalinkickar, vilket jag får som ledare i IKSU Frilufts. Finlandssvensk som jag är, efterföljs detta givetvis helst av en varm bastu och en kall öl.

Linus
Friluftsledare
 • Jag heter Linus Muhr och kommer ursprungligen från Sundsvall. Även om det finns fantastiskt många trevliga och roliga saker man kan göra ute i naturen tycker jag att det absolut härligaste är en fin höstvandring i fjällen. Det absolut bästa med att vara med och engagera sig i IKSU frilufts är att man tillsammans med en stor grupp fantastiska människor får utveckla både sina kunskaper inom många olika sorters friluftsliv och att man utvecklas mycket som person.

Jenny
Friluftsledare
 • Jag heter Jenny Jönsson och jag kommer från Umeå. Min absoluta favorit när det kommer till friluftsliv är berg. Jag vill gärna vara högst upp på dem. Det bästa med att vara ledare i Iksu Frilufts är att få att ta del av den råa lyckan och utvecklingen som kommer av att hantera stormbyar på 20 m/s. Som ledare får man även lära sig mer om det egna ledarskapet och dessutom göra allt detta tillsammans med fint folk!

Nathalie
Friluftsledare
 • Jag kommer ursprungligen från Åsele men har i ett antal år bott i Hemavan där jag verkligen började älska att vara på fjällen. Nu bor och studerar jag här i Umeå och har upptäckt att det finns väldigt många fina ställen här med, vid havet och i skogen. Mina största friluftsintressen är nog främst bara att komma sig ut och äta mat där, helst över öppen eld. Åker de flesta sorters skidor som finns och tar gärna en löparrunda eller fiskar. Det roligaste med att vara ledare i frilufts är att jag får chansen att dela med mig av de roligaste och bästa jag vet. Det finns så många ställen och så många roliga aktiviteter ni måste testa på och se! Samtidigt som jag i min tur får träffa härliga människor och lära mig massor.

Stina Åhman
Stina
Friluftsledare
 • Urblåst, kallt, blött och alldeles alldeles underbart! Som någon någongång sagt: Naturen är min religion. Fjällen, vidderna och havet är gudarna.

theo
Theo
Friluftsledare
 • Jag är uppvuxen strax utanför Örnsköldsvik – kommunen som mestadels består av skog, hav och berg. Trots det blev jag ingen friluftsfantast förrän i vuxen ålder. Nu älskar jag att vara ute och upptäcka naturen, framförallt gillar jag höga berg, fina utsikter och att få sitta framför elden. När jag inte är utomhus arbetar jag som jurist, mekar med mina cyklar och löser korsord. Handen på hjärtat så blir det nog ett och annat Netflix-avsnitt också. Mitt absoluta favoritdjur är fåglar och om jag hade varit en superhjälte hade mitt superhjältenamn varit The O. 

sofia
Sofia
Friluftsledare
 • Hej, Sofia här! Född och uppvuxen i Skellefteå men bosatt i Umeå för studier. När huvudet är fullt med plugg tycker jag att en friluftstur passar som allra bäst! Förutom att vandra i vacker natur, klättra på en klippa eller blicka ut över stora hav älskar jag vardagsturen med kaffetermos till närmsta stubbe för att carpa omgivningarna och andas ut. Kanske hitta några blåbär att mumsa? För övrigt är jag svag för gemenskap, att möta olika människor och tillsammans dela en häftig naturupplevelse. Det är en ynnest att få vara ledare i IKSU frilufts!!  

   

agnes
Agnes
Friluftsledare
 • Halloj! Jag heter Agnes Edeby och kommer ifrån Sundsvall. Det jag älskar allra mest med friluftslivet är att få njuta av en riktigt härlig tur med trevligt sällskap och såklart massvis med god mat och fika! Fjällvandring ligger mig varmt om hjärtat men jag tycker om alla former av friluftsliv och det finns ju så mycket att upptäcka. Att få dela naturen och en upplevelse med andra är det bästa med att vara ledare inom IKSU frilufts. Tillsammans skapas minnen som kan förgylla en mörk och tråkig måndag i december.  

christine
Christine
Friluftsledare
 • Masterexamen i fjällekologi, men minst världsbäst i fjällfika-njut. Nördar gärna ner mig i ett fjällområdes natur och kultur som sen bäst utforskas med påsnörda vandringskängor eller turskidor. Ursprungligen sörlänning från Oxelösund, men bott och jobbat på olika ställen i Väster- och Norrbotten i sex år. Mår lite extra när en tur ramas in med (alldeles för tung) Edward Blom-inspirerad mat tillagad över stormkök eller ännu bättre, en eld och en kanna kok. För mig är IKSU-frilufts en välorganiserad förening med entusiastiska ledare, där man under trygga former blir motiverad till att ta sig ut och testa på nya uteaktiviteter.elin
Elin
Friluftsledare
 • Mitt namn är Elin och jag är uppvuxen i Falun, men bor sedan några år tillbaka i Umeå. Jag uppskattar varje årstids unika möjligheter till träning och friluftsliv. Att på vintern åka skidor både utför och i skidspåren, glida fram på långfärdsskridskor på spegelblanka isar och vid fikapauserna klä sig i sin tjockaste dunjacka. Att sommartid paddla kajak, cykla, vandra eller springa och stanna för att bada och soltorka längs vägen. Att på hösten få njuta av fjällvandringar i färgsprakande höstfärger, härliga tältnätter och värmen och gemenskapen kring en öppen eld. Det bästa med att vara ledare i IKSU frilufts är att det ger mig tre av de sakerna jag uppskattar mest här i livet - äventyr, naturupplevelser och att träffa nya människor!

ellinor
Ellinor
Friluftsledare
 • Ellinor Berglund heter jag och är en Umeå-student inflyttad från Stockholm. Det finns mycket jag tycker är skoj inom friluftsliv men favoritsysslan är nog att ta sig fram med vandringskängor fötterna eller på skidor, både uppför, nedför och på tvären. Det bästa med att vara ledare i IKSU-frilufts är alla stora och små äventyr man får möjlighet att vara med om tillsammans med likasinnade 

   

helena
Helena
Friluftsledare
 • Hej, hej! Helena heter jag, uppvuxen i Norge, och flyttade 2016 till Umeå för plugg och natur. Jag älskar att vara utomhus på vintern, hösten och allt däremellan, sova i tält, plocka svamp eller bär, vandra, paddla kajak, you name it. Utsikt, naturupplevelser och paus från vardagen lockar mig ut i naturen. Jag mår som bäst när jag har frisk luft i lungorna, träningsvärk i ben eller armar, och ljudet av hav eller fjällbäck i öronen. Det bästa med IKSU frilufts är att det ger mig motivation att ta mig ut i naturen och lära nya saker och träffa nya människor, och möjligheten att dela med mig av min kärlek för natur och friluftsliv.  

Linus
Friluftsledare
 • Jag heter Linus Hildingsson och har bott i Umeå i fyra år. Ursprungligen kommer jag från Hudiksvall. Att vara ute i skog och mark är väldigt betydelsefullt för mig oavsett om jag fiskar, åker skidor, vandrar, springer eller bara är. Det roligaste med att vara en del av IKSU frilufts är att få möjlighet att träffa människor som delar ens intresse och samtidigt ger en nya utmaningar.

simon
Simon
Friluftsledare
 • Hej hopp! Simon här. Ursprungligen Luleåbo som tog sig till Umeå för att plugga till ingenjör och blev sedan fast. Veckovandringar, toppturer och äventyr i all ära, de är alla underbara, men jag gillar ändå att slå ett slag för vardagsutflykten. Packa fikaväskan, knata ut i naturen, hitta ett trevlig träd att vila mot och plötsligt fick man sig en rejäl dos av vardagslyx. För mig är Iksu frilufts ett fantastiskt sätt att träffa likasinnade, utbyta erfarenheter och ta ett friluftsintresse till nya nivåer.

Kontakta oss

E-post: frilufts(at)iksu.se