Vi är sektionen som vill hjälpa dig att uppleva allt som vår rika naturen har att erbjuda!

Sektionen bildades 1976 i syfte att erbjuda studenter och andra personer en möjlighet till upplevelser i den rika natur som finns i Umeås närområde. Vår målsättning är att erbjuda alla IKSU:s medlemmar, såväl nybörjare som erfarna, ett brett utbud av friluftsaktiviteter, kurser och föreläsningar. På alla våra turer får du sällskap av minst två friluftsledare, som gärna ger dig tips och råd. De har alla genomgått vår interna ledarutbildning, har stor erfarenhet av uteliv och fortbildas löpande. Idag består sektionen av cirka 35 aktiva ledare.

För att göra det lättare för dig att ta dig ut i naturen finns vår uthyrningsbutik Sarek. Butiken hittar du i entrégatan på IKSU sport mitt emot publikfönstret till bollhallen England. Där kan du hyra den friluftsutrustning du behöver till mycket förmånliga priser.

Varje termin presenterar vi ett nytt turprogram med allt från kanotpaddling och fjällvandring till cykel- och grottingturer till olika destinationer i framförallt Västerbotten. För att tillfredsställa såväl den nyblivna friluftsmänniskan som den inbitne fjällräven så varierar våra turer i svårighetsgrad. Vi arbetar med små grupper, oftast sju deltagare och två ledare. Som vanligt gäller det att boka i god tid då turerna är populära och snabbt bokas upp.

Sektionsstyrelse

Moa
Sektionsordförande
 • Jag heter Moa och kommer från Offerdal i Jämtland. Men lite sorg i hjärtat lämnade jag fjällen hemma för att plugga i Umeå och undrade: kan man verkligen friluftsliva i Umeå? Och ja! Här finns fantastiska kompisar i IKSU frilufts som hittar på de roligaste saker jag vet, skidor uppåt och neråt, vandringar i skogen nära Umeå, kajakpaddling och massor med fika, så klart.

  Kontakt: 
  Telefon: 0706226169
  E-post: moa@iksufrilufts.se

Fanny
Styrelseledamot
 • Hallå! Fanny Kyrö heter jag och kommer från Kiruna och pluggar just nu till dietist här i Umeå. Friluftsliv är ju det bästa som finns och jag tycker om det mesta som har med att vara utomhus att göra, så länge det finns kaffe och fina vyer så är jag mer än nöjd. Det bästa med IKSU frilufts är att få träffa en massa andra friluftsentusiaster att byta erfarenheter med samt att få ta med människor ut i naturen.

Benjamin
Styrelseledamot
 • Benjamin Ahlgren heter jag och är född och uppvuxen umebo. Till vardags springer jag gärna i skogen, paddlar någon häftig fors eller klänger i någon klippa. När jag inte gör det så pluggar jag energiteknik. Det bästa med IKSU Frilufts är den fantastiska glädje och gemenskap som finns i föreningen och på våra turer!

Nathalie
Styrelseledamot
 • Jag kommer ursprungligen från Åsele men har i ett antal år bott i Hemavan där jag verkligen började älska att vara på fjällen. Nu bor och studerar jag här i Umeå och har upptäckt att det finns väldigt många fina ställen här med, vid havet och i skogen. Mina största friluftsintressen är nog främst bara att komma sig ut och äta mat där, helst över öppen eld. Åker de flesta sorters skidor som finns och tar gärna en löparrunda eller fiskar. Det roligaste med att vara ledare i frilufts är att jag får chansen att dela med mig av de roligaste och bästa jag vet. Det finns så många ställen och så många roliga aktiviteter ni måste testa på och se! Samtidigt som jag i min tur får träffa härliga människor och lära mig massor.

Anton
Kassör
 • Jag heter Anton Widlund och är ursprungligen från Uddevalla i Bohuslän. Pluggar på Umeå Universitet sedan ett år tillbaka och siktar på att bli världens bästa mattelärare samt skogsmulle. Friluftsintresset har tagit en allt plats i mitt liv sedan jag flyttade hit. Under många år har jag älskat att klättra, springa, skida, paddla, tälta, vandra, äta ute, plocka bär och allt som har med utelivet att göra. För mig är vardagsäventyren de viktigaste. Att kanske sova ute en torsdag eller dra ut på en spontan plocka-svamp-löptur i skogen. Jag är väldigt tacksam att jag får vara med som ledare i Frilufts och lära mig massor samtidigt som jag får lära känna andra fantastiska friluftssjälar!

  Kontakt:
  Telefon: 0736266881
  E-post: anton(at)iksufrilufts.se

Sofie
Sekreterare
 • Sofie Ahlberg heter jag och kommer ursprungligen från Ulricehamn. Jag gillar allt som har med friluftsliv att göra. Att springa, skida, vandra eller något annat skoj spelar ingen större roll så länge jag får vara ute. Höjder, dopp, fikastunder och vackra vyer samlar jag på. Det bästa med IKSU frilufts är alla glada friluftsentusiaster man får hänga med ute i naturen.

  Kontakt: 
  Telefon: 0737690386
  E-post: sofie(at)iksufrilufts.se

Linus
Styrelseledamot
 • Jag heter Linus Hildingsson och har bott i Umeå i fyra år. Ursprungligen kommer jag från Hudiksvall. Att vara ute i skog och mark är väldigt betydelsefullt för mig oavsett om jag fiskar, åker skidor, vandrar, springer eller bara är. Det roligaste med att vara en del av IKSU frilufts är att få möjlighet att träffa människor som delar ens intresse och samtidigt ger en nya utmaningar.

Ledare

Johanna Ågran
Johanna
Friluftsledare
 • Hej! Jag är en glad och sportig tjej från Jämtland. Det bästa jag vet är att få vara uppe till fjälls antingen på skidor eller med löparskor på fötterna. Jag är vinterentaustiast och burrar hellre in mig i tjocka varma kläder och dricker kokkaffe i en snögrop efter fjällturen än att ligga i bikini på stranden. Det bästa med att vara ledare i IKSU Frilufts är att man får träffa många härliga människor med liknande intressen som sig själv samt att man får utveckla sina färdigheter och lära sig nya saker.

Sara
Friluftsledare
 • Jag heter Sara Ling och är en glad Jämtlandstjej som lämnat fjällen för att plugga på Umeå Universitet. När jag är utomhus är att sova i tält en favorit, och vinterns dagar för långfärdsskridskor nyttjar jag med eufori. Jag tycker att vandring är livskvalité och trivs dessutom riktigt bra parkerad i en snösoffa! Att få vara ledare i frilufts är en ynnest i och med allt man får lära sig och alla friluftsforum som skapas för en.
Christina
Friluftsledare
 • Christina Olsén heter jag och kommer från en liten by utanför Örebro. Plugget, kärleken och snölängtan tog mig norrut och jag drömmer om att flytta ännu närmare fjällen! Jag älskar allt som har med friluftsliv att göra, och bäst av allt är att kombinera turandet med att bara sitta och njuta av utsikten. Som ledare i IKSU-Frilufts får man ynnesten att ta med människor på äventyr, stora som små, som de inte kommit iväg på annars. Det tycker jag är roligt!

Elisabeth
Friluftsledare
 • Mitt namn är Elisabeth Björk. Ursprungligen kommer jag från en by strax utanför Alingsås men bor sedan 4 år i Umeå. Friluftsliv i alla dess former är fantastiskt men lite extra roligt blir det om det finns berg eller klippor med i bilden. Det bästa med att vara ledare i Iksu-frilufts är alla härliga människor man får spendera tid i naturen med.

Stefan
Friluftsledare
Benjamin
Friluftsledare
 • Journaliststuderande som älskar äventyr i berg, hav och skog. Klättrar, dyker, hoppar fallskärm, skidar, vandrar och allt där emellan. På ständig jakt efter nya kunskaper i friluftsliv och nya adrenalinkickar, vilket jag får som ledare i IKSU Frilufts. Finlandssvensk som jag är, efterföljs detta givetvis helst av en varm bastu och en kall öl.

Gustav
Friluftsledare
 • Jag heter Gustav Järvenson och kommer ursprungligen ifrån Uppsala. Just nu studerar jag till civilekonom vid Umeå universitet. Innan jag började studera till ekonom gick jag en tvåårig vildmarksguide-utbildning vid en folkhögskola i Finland. Vid sidan av friluftsliv och skidåkning så gillar jag konditionsträning. Det bästa med IKSU Frilufts är att få träffa likasinnade samt att hjälpa människor att uppleva naturen.

Linus
Friluftsledare
 • Jag heter Linus Muhr och kommer ursprungligen från Sundsvall. Även om det finns fantastiskt många trevliga och roliga saker man kan göra ute i naturen tycker jag att det absolut härligaste är en fin höstvandring i fjällen. Det absolut bästa med att vara med och engagera sig i IKSU frilufts är att man tillsammans med en stor grupp fantastiska människor får utveckla både sina kunskaper inom många olika sorters friluftsliv och att man utvecklas mycket som person.

Jenny
Friluftsledare
 • Jag heter Jenny Jönsson och jag kommer från Umeå. Min absoluta favorit när det kommer till friluftsliv är berg. Jag vill gärna vara högst upp på dem. Det bästa med att vara ledare i Iksu Frilufts är att få att ta del av den råa lyckan och utvecklingen som kommer av att hantera stormbyar på 20 m/s. Som ledare får man även lära sig mer om det egna ledarskapet och dessutom göra allt detta tillsammans med fint folk!

Cecilia Engdahl
Cecilia
Friluftsledare
 • Här har du en organiserad tidsoptimist som älskar överraskningar. Sidvind på paddelturer eller dåligt fäste i längdspåret kan få mig att svära medans utsikten från toppen av det bestigna berget eller friheten att färdas fram på cykel ger mig glädjerus.

Håkan Risberg
Håkan
Friluftsledare
 • Morgonpigg, vattenrädd havspaddlare som älskar snö. Klättra i träd och stirra in i elden är andra favoritaktiviteter. Oberoende av aktivitet passar det alltid med en god måltid. I allafall så länge den avslutas med ett äpplen.

Fredrik Olsson
Fredrik
Friluftsledare
 • Det svenska landskapet är storslaget och fungerar för mig som en scen för upplevelser, ger möjligheter till inspiration och finna ro. Mår lika gott på fjället, i skogen vide en eld eller sittandes vid kusten och titta på fågel under vårstrecket.

Johan Magnusson
Johan
Friluftsledare
 • Trivs utomhus! Friluftsliv behöver inte vara avancerat. Att bara sitta vid en eld räcker långt. Men äventyr lockar också, som att utforska nya skogstigar med cykeln, paddla, bestiga berg, tura i fjällen eller kräla ner i underjordiska grottor.

Stina Åhman
Stina
Friluftsledare
 • Urblåst, kallt, blött och alldeles alldeles underbart! Som någon någongång sagt: Naturen är min religion. Fjällen, vidderna och havet är gudarna.

Joel
Friluftsledare
 • Joel Berglund heter jag, ursprungligen från Byske men bosatt i Umeå sen några år tillbaka. Mina största intressen är träning, friluftsliv och att lära känna nya, trevliga människor. IKSU Frilufts är fantastiskt på det sättet att jag får kombinera dessa tre intressen och ofta i fin natur dessutom.

Kontakta oss

E-post: frilufts(at)iksu.se