Vi är sektionen som vill hjälpa dig att uppleva allt som vår rika naturen har att erbjuda!

Sektionen bildades 1976 i syfte att erbjuda studenter och andra personer en möjlighet till upplevelser i den rika natur som finns i Umeås närområde. Vår målsättning är att erbjuda alla IKSU:s medlemmar, såväl nybörjare som erfarna, ett brett utbud av friluftsaktiviteter, kurser och föreläsningar. På alla våra turer får du sällskap av minst två friluftsledare, som gärna ger dig tips och råd. De har alla genomgått vår interna ledarutbildning, har stor erfarenhet av uteliv och fortbildas löpande. Idag består sektionen av cirka 35 aktiva ledare.

För att göra det lättare för dig att ta dig ut i naturen finns vår uthyrningsbutik Sarek. Butiken hittar du i entrégatan på IKSU sport mitt emot publikfönstret till bollhallen England. Där kan du hyra den friluftsutrustning du behöver till mycket förmånliga priser.

Varje termin presenterar vi ett nytt turprogram med allt från kanotpaddling och fjällvandring till cykel- och grottingturer till olika destinationer i framförallt Västerbotten. För att tillfredsställa såväl den nyblivna friluftsmänniskan som den inbitne fjällräven så varierar våra turer i svårighetsgrad. Vi arbetar med små grupper, oftast sju deltagare och två ledare. Som vanligt gäller det att boka i god tid då turerna är populära och snabbt bokas upp.

Sektionsstyrelse

Moa
Sektionsordförande
 • Jag heter Moa och kommer från Offerdal i Jämtland. Men lite sorg i hjärtat lämnade jag fjällen hemma för att plugga i Umeå och undrade: kan man verkligen friluftsliva i Umeå? Och ja! Här finns fantastiska kompisar i IKSU frilufts som hittar på de roligaste saker jag vet, skidor uppåt och neråt, vandringar i skogen nära Umeå, kajakpaddling och massor med fika, så klart.

  Kontakt: 
  Telefon: 0706226169
  E-post: moa(at)iksufrilufts.se

Gustav
Kassör
 • Jag heter Gustav Järvenson och kommer ursprungligen ifrån Uppsala. Just nu studerar jag till civilekonom vid Umeå universitet. Innan jag började studera till ekonom gick jag en tvåårig vildmarksguide-utbildning vid en folkhögskola i Finland. Vid sidan av friluftsliv och skidåkning så gillar jag konditionsträning. Det bästa med IKSU Frilufts är att få träffa likasinnade samt att hjälpa människor att uppleva naturen.

Elias
Styrelseledamot
 • Jag heter Elias och kommer ursprungligen från Ålidhem men bodde under större delen av min uppväxt i Skellefteå innan jag hittade tillbaka till Umeå för att läsa läkarprogrammet. Jag gillar det mesta som har med friluftsliv att göra, framförallt när vatten eller snö är involverat. Det bästa med IKSU frilufts är att få arrangera och åka med på fantastiska turer i naturen där man får träffa och lära känna likasinnade. 

Mårten
Styrelseledamot
 • Mårten heter jag och kommer från Sundsvall från början men har bott i Umeå i snart fem år för att bli läkare så småningom. Jag gillar ofta att kombinera friluftsliv med någon typ av träning, så löpning eller skidor i fin natur är det jag väljer helst. På senare dagar har jag även till viss del förstått tjusningen med mysfika i en solgrop. När man är ledare i IKSU frilufts får man möjlighet att göra roliga saker typ hela tiden, och det är ju kul!

theo
Theo
Styrelseledamot
 • Jag är uppvuxen strax utanför Örnsköldsvik – kommunen som mestadels består av skog, hav och berg. Trots det blev jag ingen friluftsfantast förrän i vuxen ålder. Nu älskar jag att vara ute och upptäcka naturen, framförallt gillar jag höga berg, fina utsikter och att få sitta framför elden. När jag inte är utomhus arbetar jag som jurist, mekar med mina cyklar och löser korsord. Handen på hjärtat så blir det nog ett och annat Netflix-avsnitt också. Mitt absoluta favoritdjur är fåglar och om jag hade varit en superhjälte hade mitt superhjältenamn varit The O. 

helena
Helena
Sekreterare
 • Hej, hej! Helena heter jag, uppvuxen i Norge, och flyttade 2016 till Umeå för plugg och natur. Jag älskar att vara utomhus på vintern, hösten och allt däremellan, sova i tält, plocka svamp eller bär, vandra, paddla kajak, you name it. Utsikt, naturupplevelser och paus från vardagen lockar mig ut i naturen. Jag mår som bäst när jag har frisk luft i lungorna, träningsvärk i ben eller armar, och ljudet av hav eller fjällbäck i öronen. Det bästa med IKSU frilufts är att det ger mig motivation att ta mig ut i naturen och lära nya saker och träffa nya människor, och möjligheten att dela med mig av min kärlek för natur och friluftsliv.  

simon
Simon
Styrelseledamot
 • Hej hopp! Simon här. Ursprungligen Luleåbo som tog sig till Umeå för att plugga till ingenjör och blev sedan fast. Veckovandringar, toppturer och äventyr i all ära, de är alla underbara, men jag gillar ändå att slå ett slag för vardagsutflykten. Packa fikaväskan, knata ut i naturen, hitta ett trevlig träd att vila mot och plötsligt fick man sig en rejäl dos av vardagslyx. För mig är Iksu frilufts ett fantastiskt sätt att träffa likasinnade, utbyta erfarenheter och ta ett friluftsintresse till nya nivåer.

Ledare

Jenny
Friluftsledare
 • Jag heter Jenny Jönsson och jag kommer från Umeå. Min absoluta favorit när det kommer till friluftsliv är berg. Jag vill gärna vara högst upp på dem. Det bästa med att vara ledare i Iksu Frilufts är att få att ta del av den råa lyckan och utvecklingen som kommer av att hantera stormbyar på 20 m/s. Som ledare får man även lära sig mer om det egna ledarskapet och dessutom göra allt detta tillsammans med fint folk!

Nathalie
Friluftsledare
 • Jag kommer ursprungligen från Åsele men har i ett antal år bott i Hemavan där jag verkligen började älska att vara på fjällen. Nu bor och studerar jag här i Umeå och har upptäckt att det finns väldigt många fina ställen här med, vid havet och i skogen. Mina största friluftsintressen är nog främst bara att komma sig ut och äta mat där, helst över öppen eld. Åker de flesta sorters skidor som finns och tar gärna en löparrunda eller fiskar. Det roligaste med att vara ledare i frilufts är att jag får chansen att dela med mig av de roligaste och bästa jag vet. Det finns så många ställen och så många roliga aktiviteter ni måste testa på och se! Samtidigt som jag i min tur får träffa härliga människor och lära mig massor.

Sofie
Friluftsledare
 • Sofie Ahlberg heter jag och kommer ursprungligen från Ulricehamn. Jag gillar allt som har med friluftsliv att göra. Att springa, skida, vandra eller något annat skoj spelar ingen större roll så länge jag får vara ute. Höjder, dopp, fikastunder och vackra vyer samlar jag på. Det bästa med IKSU frilufts är alla glada friluftsentusiaster man får hänga med ute i naturen.

agnes
Agnes
Friluftsledare
 • Halloj! Jag heter Agnes Edeby och kommer ifrån Sundsvall. Det jag älskar allra mest med friluftslivet är att få njuta av en riktigt härlig tur med trevligt sällskap och såklart massvis med god mat och fika! Fjällvandring ligger mig varmt om hjärtat men jag tycker om alla former av friluftsliv och det finns ju så mycket att upptäcka. Att få dela naturen och en upplevelse med andra är det bästa med att vara ledare inom IKSU frilufts. Tillsammans skapas minnen som kan förgylla en mörk och tråkig måndag i december.  

christine
Christine
Friluftsledare
 • Masterexamen i fjällekologi, men minst världsbäst i fjällfika-njut. Nördar gärna ner mig i ett fjällområdes natur och kultur som sen bäst utforskas med påsnörda vandringskängor eller turskidor. Ursprungligen sörlänning från Oxelösund, men bott och jobbat på olika ställen i Väster- och Norrbotten i sex år. Mår lite extra när en tur ramas in med (alldeles för tung) Edward Blom-inspirerad mat tillagad över stormkök eller ännu bättre, en eld och en kanna kok. För mig är IKSU-frilufts en välorganiserad förening med entusiastiska ledare, där man under trygga former blir motiverad till att ta sig ut och testa på nya uteaktiviteter.elin
Elin
Friluftsledare
 • Mitt namn är Elin och jag är uppvuxen i Falun, men bor sedan några år tillbaka i Umeå. Jag uppskattar varje årstids unika möjligheter till träning och friluftsliv. Att på vintern åka skidor både utför och i skidspåren, glida fram på långfärdsskridskor på spegelblanka isar och vid fikapauserna klä sig i sin tjockaste dunjacka. Att sommartid paddla kajak, cykla, vandra eller springa och stanna för att bada och soltorka längs vägen. Att på hösten få njuta av fjällvandringar i färgsprakande höstfärger, härliga tältnätter och värmen och gemenskapen kring en öppen eld. Det bästa med att vara ledare i IKSU frilufts är att det ger mig tre av de sakerna jag uppskattar mest här i livet - äventyr, naturupplevelser och att träffa nya människor!

ellinor
Ellinor
Friluftsledare
 • Ellinor Berglund heter jag och är en Umeå-student inflyttad från Stockholm. Det finns mycket jag tycker är skoj inom friluftsliv men favoritsysslan är nog att ta sig fram med vandringskängor fötterna eller på skidor, både uppför, nedför och på tvären. Det bästa med att vara ledare i IKSU-frilufts är alla stora och små äventyr man får möjlighet att vara med om tillsammans med likasinnade 

   

sofia
Sofia
Friluftsledare
 • Hej, Sofia här! Född och uppvuxen i Skellefteå men bosatt i Umeå för studier. När huvudet är fullt med plugg tycker jag att en friluftstur passar som allra bäst! Förutom att vandra i vacker natur, klättra på en klippa eller blicka ut över stora hav älskar jag vardagsturen med kaffetermos till närmsta stubbe för att carpa omgivningarna och andas ut. Kanske hitta några blåbär att mumsa? För övrigt är jag svag för gemenskap, att möta olika människor och tillsammans dela en häftig naturupplevelse. Det är en ynnest att få vara ledare i IKSU frilufts!!  

   

sara
Sara
Friluftsledare
 • Hej, Sara heter jag och kommer ursprungligen från Uppsala. Jag flyttade till Umeå i hopp om mycket snö och vårvinter! Att det dessutom finns så fina utflyktsmål runtomkring är en stor bonus! För mig är friluftsliv att få njuta av en god fika varsomhelst utomhus-på ett fjäll, en skog i utkanten av Umeå, i en kajak på sjön eller på en schysst sten runt hörnet. 

Joel
Friluftsledare
per
Per
Friluftsledare
 • Hej! Jag är född och uppvuxen i Boden där jag började min friluftskarriär i skoterpulkor och utflykter i Norrbotten och lapplandsfjällen. Efter att ha provat på säsongslivet utomlands efter gymnasiet sökte jag mig till jämtlandsfjällen där jag utbildade mig till fjälledare och därefter arbetade som toppturs- och vandringsguide vid olika fjällstationer. När flyttlasset tog mig till Umeå blev det naturligt att engagera mig i IKSU Frilufts där jag tillsammans med likasinnade får fika, planera roliga turer och, bäst av allt, visa upp naturen för alla glada gäster! Hoppas vi ses på fjället, sjön eller isen!

Kontakta oss

E-post: frilufts(at)iksu.se

Sociala medier