2016-04-08 -     Nyhet

Under förra helgen vann Sverige sin första internationella mästerskapsmedalj för seniorer i kendo på 14 år. Senast det hände var 2002, men under EM i Skopje, Makedonien, lyckades svenskarna alltså äntligen få till det och vann brons i herrarnas lag-tävling. Erik Samuelsson från IKSU var en av medaljörerna.

- Pressen var hög från start. Öppningsmatchen i gruppspelet mot favoriterna Frankrike blev tuff och Sverige var tvungna att vinna över Nederländerna för avancemang, säger Erik.

Sverige vann därefter enkelt de två första slutspelsmatcherna mot Ryssland respektive Schweiz, där Erik bland annat bidrog genom att besegra ett av Schweiz starkaste kort Cyrian Pitteloud med 2-0.

- Jag hade räknat med att få gå på defensiven men märkte tidigt att Pitteloud verkade nervös och överreagerade på mina utfall, vilket jag kunde utnyttja när han gick på en fint tidigt i matchen och lät mig få övertaget, berättar Erik.

Sverige var i kvartsfinal där ett vanligtvis starkt Serbien väntade. Men Sverige vann övertygande och efter att bland annat Erik vunnit över sin motståndare i andra matchen stod det färdigt redan efter tredje matchen att det svenska kendolandslaget lyckats ta sig till semifinal och därmed säkra en bronsmedalj. 

I semifinalen blev det dock förlust mot Polen efter en dramatisk match där Sveriges försteman, veteranen Nils Björkegård, skadade sig och fick åka iväg med ambulans. Det var både obehagligt och ovanligt, och ett chockat Sverige kunde sedan inte riktigt återhämta sig. 

– Det är otroligt många känslor just nu. Alla har kämpat otroligt hårt så länge för det här. Idag är jag glad, men imorgon börjar träningen inför nästa EM. Nu går vi för guldet, avslutar Erik.

Finalen vanns av Frankrike.

Om tävling i kendo

Kendotävlingar kan synas kaotiska och våldsamma men skadefrekvensen är mycket låg, även upp i åldrarna. Huvudprincipen är att en attack anses som framgångsrik om balans, rörelse, intention och attityd stämmer överens.

Principen för tävling är att det finns fyra träffpunkter som ger poäng:

  1. Huvudet
  2. Handleden
  3. Sidan
  4. Strupen

En ren och kraftfull träff med bambusvärdet på någon av dessa punkter ger en poäng.

Först till två poäng vinner.

Matcher varar normalt i fem minuter.

Om tiden går ut utan att någon fått två poäng vinner den person som har ett poäng.

Vid oavgjort fortsätter man vanligtvis till sudden death.

Tempot är mycket högt och många matcher varar bara några sekunder.