Vår målsättningen är att erbjuda alla IKSU:s medlemmar, såväl nybörjare som erfarna, ett brett utbud av friluftsaktiviteter och naturupplevelser.

Sektionen

IKSU frilufts bildades 1976 i syfte att erbjuda studenter och andra personer en möjlighet till upplevelser i den rika natur som finns i Umeås närområde. Vår målsättning är att erbjuda alla IKSU:s medlemmar, såväl nybörjare som erfarna, ett brett utbud av friluftsaktiviteter, kurser och föreläsningar.

Våra turer

Varje termin presenterar vi ett nytt turprogram med allt från kanotpaddling och fjällvandring till cykel- och grottingturer till olika destinationer i framförallt Västerbotten. För att tillfredsställa såväl den nyblivna friluftsmänniskan som den inbitne fjällräven så varierar våra turer i svårighetsgrad. Vi arbetar med små grupper, oftast sju deltagare och två ledare. Det gäller att boka din plats i god tid då turerna är populära och snabbt bokas upp. Aktuella turer hittar du under Resa och tur. 

Våra ledare

På alla våra turer får du sällskap av minst två friluftsledare, som gärna ger dig tips och råd. De har alla genomgått vår interna ledarutbildning, har stor erfarenhet av uteliv och fortbildas löpande. Idag består sektionen av cirka 35 aktiva ledare, läs mer om oss längre ned på sidan. Nyfiken på att bli ledare? Läs mer här.

Friluftsbutiken Sarek

För att göra det lättare för dig att ta dig ut i naturen finns vår uthyrningsbutik Sarek. Butiken hittar du i entréplan på IKSU sport, mitt emot publikfönstret till bollhallen England. Där kan du hyra den friluftsutrustning du behöver till mycket förmånliga priser. Läs mer här.

 

Sektionsstyrelse

hanna
Hanna
Sektionsordförande
 • Jag kommer från Järvsö. Jag flyttade till Umeå för att studera efter några år i Jämtland där fokus låg på skidåkning och fjäll. Jag gillar det mesta man gör utomhus, men mina favoritaktiviteter är att åka skidor och spendera tid på fjället med både löpning och vandring. Självklart är det viktigt med fika på tur för det gör att man stannar och njuter lite extra. Det roligaste med att vara ledare i IKSU frilufts är att träffa likasinnade människor som aldrig bangar på små eller stora äventyr.

  Kontakt: 
  Telefon: 0706166296
  E-post: hanna(at)iksufrilufts.se

agnes
Agnes
Kassör
 • Jag är ursprungligen från Tornedalen men har nu för tiden Umeå som hemort. Att idka friluftsliv innebär för mig allt från att ta med en kaffetermos och sätta mig på närmsta parkbänk med fin utsikt till att vara på en veckas tälttur i fjällen. Variation i aktivitet och årstid är det som gör friluftslivet spännande. Något som dock är återkommande för mina utflykter är mat och gott fika!  

helena
Helena
Sekreterare
 • Jag är uppvuxen i Norge men flyttade 2016 till Umeå. Jag älskar att vara utomhus alla årstider. Sova i tält, plocka svamp eller bär, vandra, paddla kajak - you name it. Jag mår som bäst när jag har frisk luft i lungorna, träningsvärk i benen och ljudet av hav eller fjällbäck i öronen. Det bästa med IKSU frilufts är att det ger mig motivation att ta mig ut i naturen och lära nya saker och träffa nya människor, och möjligheten att dela med mig av min kärlek för natur och friluftsliv.  

alexandra
Alexandra
Styrelseledamot
 • Kommer ursprungligen från Lycksele. Har alltid älskat att vara ute och hitta på äventyr. Mitt friluftsintresse växte när jag spenderade några år i Hemavan, där blev det många fina turer i fjällmiljö. Tycker det är fascinerande hur fjällen kan bjuda på så olika upplevelser, allt från att vara lugnt och fridfullt till att ibland bli riktigt utmanade om vädret vänder. Som ledare i IKSU frilufts är det grymt kul att få ta med andra människor på fina turer och visa det vackra som naturen har att erbjuda! 

johanna
Johanna
Styrelseledamot
 • Jag började i en liten by häromkring och tog mig genom betong och fjäll utan att gå helt vilse och hamnade slutligen i Umeå. Till vardags sjuksköterska och folkhälsostudent, på fritiden på jakt efter turer där man får häpnas över fina vyer, om det så är berg eller vatten. Gärna lite svett och kamp för att komma fram ibland, så att fikat smakar extra bra. I IKSU frilufts får man chansen att jaga allt det där, och dessutom göra det tillsammans med andra, två av alla bra anledningar till att hänga med oss! 

liv
Liv
Styrelseledamot
 • Jag är uppvuxen i Småland, Jönköpingstrakterna. Flyttade till Umeå för att studera turism samt för att ha närmare till all natur som Norrland har att erbjuda. Vandring, fjäll och dålig täckning ligger extra varmt om hjärtat men små äventyr med kaffetermos och fika i fokus är även guld. Att vara ledare i IKSU frilufts gör att jag får kombinera dessa intressen med att träffa människor vilket är så trevligt!

theo
Theo
Styrelseledamot
 • Jag är uppvuxen strax utanför Örnsköldsvik – kommunen som mestadels består av skog, hav och berg. Trots det blev jag ingen friluftsfantast förrän i vuxen ålder. Nu älskar jag att vara ute och upptäcka naturen. Framförallt gillar jag höga berg, fina utsikter och att få sitta framför elden. När jag inte är utomhus arbetar jag som jurist, mekar med mina cyklar och löser korsord. Mitt absoluta favoritdjur är fåglar och om jag hade varit en superhjälte hade mitt superhjältenamn varit The O. 

simon
Simon
Styrelseledamot
 • Ursprungligen Luleåbo som tog sig till Umeå för att plugga till ingenjör och blev sedan fast. Veckovandringar, toppturer och äventyr i all ära, de är alla underbara, men jag gillar ändå att slå ett slag för vardagsutflykten. Packa fikaväskan, knata ut i naturen, hitta ett trevlig träd att vila mot och plötsligt fick man sig en rejäl dos av vardagslyx. För mig är IKSU frilufts ett fantastiskt sätt att träffa likasinnade, utbyta erfarenheter och ta ett friluftsintresse till nya nivåer.

Sociala medier

   

Kontakta oss

Allmänna frågor: 

frilufts@iksu.se

För avbokning av tur:

Kontakta ledaren för turen.

Sarek friluftsbutik:

sarek@iksu.se