Vår målsättningen är att erbjuda alla IKSU:s medlemmar, såväl nybörjare som erfarna, ett brett utbud av friluftsaktiviteter och naturupplevelser.

Sektionen

IKSU frilufts bildades 1976 i syfte att erbjuda studenter och andra personer en möjlighet till upplevelser i den rika natur som finns i Umeås närområde. Vår målsättning är att erbjuda alla IKSU:s medlemmar, såväl nybörjare som erfarna, ett brett utbud av friluftsaktiviteter, kurser och föreläsningar.

Våra turer

Varje termin presenterar vi ett nytt turprogram med allt från kanotpaddling och fjällvandring till cykel- och grottingturer till olika destinationer i framförallt Västerbotten. För att tillfredsställa såväl den nyblivna friluftsmänniskan som den inbitne fjällräven så varierar våra turer i svårighetsgrad. Vi arbetar med små grupper, oftast sju deltagare och två ledare. Det gäller att boka din plats i god tid då turerna är populära och snabbt bokas upp. Aktuella turer hittar du under Resa och tur. 

Våra ledare

På alla våra turer får du sällskap av minst två friluftsledare, som gärna ger dig tips och råd. De har alla genomgått vår interna ledarutbildning, har stor erfarenhet av uteliv och fortbildas löpande. Idag består sektionen av cirka 35 aktiva ledare, läs mer om oss längre ned på sidan. Nyfiken på att bli ledare? Läs mer här.

Friluftsbutiken Sarek

För att göra det lättare för dig att ta dig ut i naturen finns vår uthyrningsbutik Sarek. Butiken hittar du i entréplan på IKSU sport, mitt emot publikfönstret till bollhallen England. Där kan du hyra den friluftsutrustning du behöver till mycket förmånliga priser. Läs mer här.

 

Sektionsstyrelse

hanna
Hanna
Sektionsordförande
 • Jag kommer från Järvsö. Jag flyttade till Umeå för att studera efter några år i Jämtland där fokus låg på skidåkning och fjäll. Jag gillar det mesta man gör utomhus, men mina favoritaktiviteter är att åka skidor och spendera tid på fjället med både löpning och vandring. Självklart är det viktigt med fika på tur för det gör att man stannar och njuter lite extra. Det roligaste med att vara ledare i IKSU frilufts är att träffa likasinnade människor som aldrig bangar på små eller stora äventyr.

  Kontakt: 
  Telefon: 0706166296
  E-post: hanna(at)iksufrilufts.se

simon
Simon
Kassör
 • Ursprungligen Luleåbo som tog sig till Umeå för att plugga till ingenjör och blev sedan fast. Veckovandringar, toppturer och äventyr i all ära, de är alla underbara, men jag gillar ändå att slå ett slag för vardagsutflykten. Packa fikaväskan, knata ut i naturen, hitta ett trevlig träd att vila mot och plötsligt fick man sig en rejäl dos av vardagslyx. För mig är IKSU frilufts ett fantastiskt sätt att träffa likasinnade, utbyta erfarenheter och ta ett friluftsintresse till nya nivåer.

linnea
Linnea
Sekreterare
 • Jag kommer från Karlskoga, bor nu i Umeå för plugg och tidigare bott på andra platser med fin natur och roliga aktiviteter. Jag älskar att vara ute i naturen, lugnet och livet som finns där. Allt som är kul utomhus (det är mycket) gör jag, och allt det med pauser innehållandes en go-fika. Mitt bästa utetips är att grilla kladdkaka i apelsinskal! För mig är IKSU frilufts gemenskap med liknande människor och en bank av så mycket kunskap och tokiga idéer. 

Elias
Styrelseledamot
 • Jag kommer ursprungligen från Ålidhem men bodde under större delen av min uppväxt i Skellefteå innan jag hittade tillbaka till Umeå för att läsa läkarprogrammet. Jag gillar det mesta som har med friluftsliv att göra, framförallt när vatten eller snö är involverat. Det bästa med IKSU frilufts är att få arrangera och åka med på fantastiska turer i naturen där man får träffa och lära känna likasinnade. 

johanna
Johanna
Styrelseledamot
 • Jag började i en liten by häromkring och tog mig genom betong och fjäll utan att gå helt vilse och hamnade slutligen i Umeå. Till vardags sjuksköterska och folkhälsostudent, på fritiden på jakt efter turer där man får häpnas över fina vyer, om det så är berg eller vatten. Gärna lite svett och kamp för att komma fram ibland, så att fikat smakar extra bra. I IKSU frilufts får man chansen att jaga allt det där, och dessutom göra det tillsammans med andra, två av alla bra anledningar till att hänga med oss! 

even
Even
Styrelseledamot
 • IKSU frilufts ”norrman” - född och uppvuxen i Oslo, men lämnade landet för psykologprogrammet i Umeå. Jag blir ofta beskriven som en stereotypisk norrman, som älskar fjäll och oftast är glad. Den bästa turen för mig är den där tempot är jämnt och blodsockret stabilt. Det bästa med IKSU frilufts är att alla kan hitta en utmaning, ha kul och skapa goda minnen. 

Sociala medier

   

Kontakta oss

Allmänna frågor: 

frilufts@iksu.se

För avbokning av tur:

Kontakta ledaren för turen.

Sarek friluftsbutik:

sarek@iksu.se