Suntech solsystem

Här hittar du vanliga frågor och svar om Suntech solsystem.

Blir man brun? Ja! Men det tar längre tid än i naturligt solljus och solarium.

Ä r det riktigt solljus? Ja! Det är identiskt med riktigt solljus, med undantag av att UV-A och UV-B innehållet är filtrerat ner till en ofarlig nivå där alla människor oavsett hudtyp kan vistas.

Är ljuset farligt? Nej! UV-nivån är filtrerad ner till säker nivå och understiger SSI.s och STUK.s gällande norm för hygieniskt gränsvärde. = 30 Joule/m2 viktad strålning, 270 – 400 nanometer.

Är det samma ljus som i solarium? Nej! Solarium har endast UV-A och UV-B, med avsikt att bli snabbt brun. Vårt solljus innehåller hela solspektrum.

Fungerar det som ljusterapi? Ja, mycket bra! Ljuset innehåller hela spektrum från 400 till 780 nm och motverkar ”Årstidsberoende nedstämdhet SAD”

Vad är det för skillnad på Suntech solljus och ljusterapirum? Ljusstyrkan är ca 10 ggr starkare än ljusterapirum. I samråd med Lunds universitet har vi valt vår höga ljusstyrka. De har kommit fram till att minst 5000 lux behövs för ljusterapi.

Får man D 3 vitamin av solljuset? Vårt solljus avger UV-A och UV-B strålning och det är UV-B som aktiverar D3 vitaminproduktionen i vår hud. En viss aktivering får man vid en solning dock inte lika stor som utomhus en solig dag.

Är det säkert och testat? Suntech solsystem är framtagna i samråd med Ljuslaboratorium I Europa, SSI. Statens Strålskyddsinstitut, Lunds Universitet, SP Sveriges Provning och Forskningsanstalt, Miljö och Hälsoskyddskontor.

Måste man använda solglasögon?  Solglasögon rekommenderas och finns att låna i receptionen mot pant.

Behöver man solskyddskräm? Nej! Inte i avsikt att skydda sig för UV. Ja, om man normalt har problem med uttorkning av hyn vid värme.

När är det bäst att sola? Timmarna före sängdags är inte det bästa vad gäller solljus, försök att hålla det så likt det vanliga dygnet det går. Vi har behov av dagsljus och då är det mest naturligt om man får det under dagen, inte sent på kvällen.

Hur blir man påverkad av vistelsen? Man blir avslappnad, avstressad, därefter piggare och gladare.