2017-11-23 -     Nyhet   Artiklar

Vi får många frågor kring vad det innebär att vara instruktör och hur man kan bli instruktör på IKSU. Vi tar hjälp av Lovisa Arkhult för att få svar på frågorna.

Lovisa är instruktör i Indoor Walking, Zumba, Aqua och Familjegympa. Hon jobbar även som koordinator för gruppträning.

Du har ju varit instruktör i snart 13 år,  vad är det roligaste med att vara instruktör?

Det bästa med att vara instruktör är att man får så mycket tillbaka från deltagarna, både glädje och energi. Oavsett hur dagen har varit eller hur trött jag än är, så är jag pigg och glad efter mitt gruppträningspass.

Om en träningsform är rolig att träna, så är det alltid ännu roligare att instruera! Jag tycker om att få arbeta med musik och hitta rörelser som passar till musiken. Det är väldigt motiverande när man lyckas få deltagarna att ta ett steg till med sin träning, eller när någon som kände sig tveksam till träningsformen kommer tillbaka nästa vecka.

Jag gillar också att få möta så många olika slags människor. Det är små barn och deras föräldrar på familjegympan och på de andra passen får jag möta både gamla och unga, nybörjare och vana motionärer. Även om vi tränar i grupp, så kan alla vara med efter sin egen förmåga. Vi skapar tränings- och rörelseglädje tillsammans, deltagarna tillsammans med instruktören.

Åldern på våra instruktörer varierar från 18-70 år, jag började som 19-åring och hoppas att jag kan fortsätta tills jag är 80!  


Hur kom det sig att du blev gruppträningsinstruktör?

När jag var yngre hade jag aldrig kunnat drömma om att jag skulle bli instruktör, jag har aldrig tyckt om att stå på scen eller stå inför grupper. Det började med att jag gick på Wheel & Walk Aerobic tillsammans med min mamma som sitter i rullstol. Jag blev tillfrågad om jag ville börja instruera barngruppen. Jag valde att tacka ja och blev upplärd av en annan instruktör. Efter en tid kände jag att det behövdes mer utbildning, så jag valde att gå IKSU:s aerobic- och steputbildning. Därefter började jag som aerobicinstruktör på IKSU. Genom åren har jag sedan gått en mängd olika instruktörsutbildningar, de flesta via IKSU.


Vad har du för tips till andra som vill bli instruktör?

Våga ta steget! Det viktiga är att man har en passion och drivkraft för att instruera. Du behöver inte ha perfekt teknik eller ha vana av att stå på en scen – det viktigaste är att du har en vilja och ambition att utvecklas. En bra grund är att vara med på många gruppträningspass, för att få en förståelse för vad det handlar om. Att gå en grundutbildning ger dig verktygen du behöver för att instruera, men du behöver även delta på många gruppträningspass för att få erfarenhet av rörelserna och träna på tekniken. Du får även se hur andra instruktörer visar och instruera för att få deltagarna att förstå.


Vilka instruktörsutbildningar ges på IKSU?

Inom IKSU kan du utbilda dig till instruktör inom Aqua, Cykel, Indoor Walking, Total Training och Yoga. Vi har även en teoretisk baskurs i anatomi, fysiologi och träningslära, den är bra att starta med. Baskursen passar både dig som vill bli instruktör, men även för alla som bara vill öka förståelsen för vad som händer i kroppen vid träning.


Hur gör jag för att bli instruktör på IKSU?

Mitt bästa tips är att ansöka till vår audition. Det är en jättehärlig kväll där du dels får möjlighet att instruera en låt i valfri gruppträningsform och dels är med som deltagare då de andra auditiondeltagarna instruerar. Du får därefter feedback på ditt genomförande, dina positiva sidor och vad du kan jobba vidare med. Efter audition sker en urvalsprocess.

Och mitt sista tips till dig som tvekar – våga prova! Det är det roligaste som finns!

Läs mer om IKSU:s instruktörskurser under utbud.