Om IKSU kraftsport

Sektionens ambition är att främja medlemmarnas intressen och att ge möjligheter att utvecklas inom sin träning. Vi har sektionsmedlemmar som tar medaljer på SM, de som styrketränar för hälsans skull och alla ambitionsnivåer däremellan. Det som är gemensamt oavsett ambitionsnivån är viljan att utvecklas. Du behöver alltså inte vara “stark” för att bli medlem i sektionen.

Historia

Sektionen bildades 2001 av Rookie Westin under namnet IKSU Fitness för att ge personer som bor i Umeå möjlighet att tävla i Atletisk fitness (AF). Under året efter arrangerade sektionen sin första tävling som var ett SM-kval i AF och året därefter arrangerade sektionen Athletic Umeå (AU) för första gången. I AF består tävlingen av tre ronder där den första ronden består av en bedömning av den tävlandes fysik, rond två är ett styrketest där man tävlar i chins samt dips och rond tre som består av en hinderbana. I AF har sektionen haft stora framgångar med flera sm medaljer under åren 2007 till 2017. När sektionen började att arrangera AU valde man att ta bort den första ronden och därmed bara köra chins, dips och hinderbanan. AU har arrangerats på hösten varje år från 2003 till 2019 men sedan år 2010 är hinderbanan utbytt mot 500m roddmaskin.

Under 2008 ville Rookie tävla i en sport där den tävlandes utseende inte bedömdes och drog därför i gång sporten Fitness Five (F5) och engagerade sektionens medlemmar. I F5 där man tävlar i bänkpress, knäböj, marklyft (sedan 2018), chins och dips har sektionen sedan 2008 arrangerat flera tävlingar som har agerat kval till SM i F5. Sedan starten av F5 har sektionen haft stora framgångar och tagit ett antal medaljer på SM.

2018 började det finnas ett intresse av styrkelyft inom sektionen och därmed togs det ett beslut att ansöka om medlemskap i Svenska Styrkelyftsförbundet för att sektionen medlemmar skulle ha möjlighet att tävla. Sedan 2019 har sektionens medlemmar deltagit på tävlingar och även om pandemin har begränsat möjligheterna har det hunnit bli två SM medaljer.

Sektionsstyrelse

Nora Molander

Sektionsordförande

Simon Blomberg

Sektionskassör

Rasmus Schurrman

Styrkelyftsansvarig - Vice ordförande

Jenni Sandgren

Sekreterare

Anders Wigenstam

Medlemsansvarig