Styrkelyft

Styrkelyft

Styrkelyft består av momenten knäböj, bänkpress samt marklyft där den som har lyft mest sammanlagt vinner. Då den tävlandes vikt har en kraftig påverkan på prestationen finns det därför förutom ålderskategorier även viktklasser inom styrkelyft. Dessa varierar mellan damer och herrar men går från -47 till +84 kg för damer och -59 till +120 kg för herrar.

För att tävla i styrkelyft i Sverige måste man vara medlem i en förening som är ansluten till svenska styrkelyftförbundet. Grundsystemet för tävlingar i Sverige är de fyra serieomgångarna som arrangeras per år, varav en är en DM tävling. Utöver serietävlingar samt DM finns det även landsdelsmästerskap och svenska mästerskap till vilka  det är kvalgränser  för att få delta.
Skillnaden mellan en serietävling och DM är att du på serietävlingar endast tävlar mot dig själv eller representerar föreningens lag i serien medan man på DM tävling tävlar mot andra personer i samma viktklass.
Utöver styrkelyft går det även att endast tävla i bänkpress vilket går till på likvärdigt sätt.

Är du intresserad av styrkelyft? Kontakta någon i sektionen! För mer information online rekommenderar vi att du läser på styrkelabbets hemsida nedan.